NEMETH ANDREAS-PAUL
Cu toții ne dorim, în felul nostru personal, să obținem de-a lungul vieții ceva care să ne ofere satisfacție, armonie, sens. Cultivarea sănătății mintale poate fi privită din multe perspective, dar fie că o vezi ca și un mod de a te descurca mai bine cu problemele care pot apărea, fie că pentru tine este mai degrabă un fel de a atinge o stare de bine, ea joacă un rol central în viața noastră.
Uneori, noi suntem cei cărora le este greu să facă față, să se autoregleze emoțional, să persiste în activitățile care au sens, iar alteori, o persoană dragă nouă poate să se lovească de aceste „ziduri”.
Când cineva apropiat se lovește de anumite probleme de sănătate mintală care afectează în acest fel, poate fi foarte valoros pentru acea persoană să încercăm să o sprijinim cât de bine putem. Acest lucru poate fi dificil pentru noi deoarece suferința cuiva drag ne provoacă și nouă, la rândul nostru, propria suferință, lucru care ne poate duce spre folosirea unor mecanisme defensive, cum ar fi negarea că persoana noastră ar avea, într-adevăr, o problemă „atât de mare”. Acest exemplu de reacție des întâlnită este unul din multe modalități negative de a reacționa, aceste reacții având, deseori, rolul de a ne proteja pe noi înșine de emoțiile inconfortabile care apar când cineva drag nouă suferă. Deși acest lucru este îndeplinit, în acest context protecția vine împreună cu invalidarea sentimentelor persoanei de lângă noi, lucru care diminuează apropierea pe care o simțim.
Pentru a cultiva o legătură autentică și cu sens, noi recomandăm câțiva pași pe care îi putem urma pentru a arăta celor dragi că suntem acolo pentru ei.
#1 - Ascultă
Deși poate suna evident, ascultarea este cel mai important pas pe care putem să îl facem când vrem ca o persoană să se simtă înțeleasă de către noi. Acest prim pas este unde mulți greșim, fie deoarece nu am fost învățați să ascultăm cu deschidere, interes și căldură, fie pentru că uneori chiar este foarte greu să reușim să facem acest lucru cu resursele limitate de care dispunem în momentul acela.
Ascultarea activă presupune să nu întrerupem persoana sau să facem asumpții despre cum aceasta se simte, ce ar „trebui” să facă în momentul acela sau despre valoarea sa ca persoană deoarece se confruntă cu problema despre care ne vorbește. Astfel, când ascultăm pe cineva, este bine să arătăm că am înțeles ceea ce persoana vrea să transmită prin limbajul corporal, cum ar fi datul din cap, sau putem să încercăm să repetăm ceea ce am înțeles din ce am auzit și să verificăm dacă am înțeles bine, întrebând persoana.
#2 - Întreabă
O unealtă foarte folositoare pentru noi înșine dar și pentru persoana dragă nouă este adresarea întrebărilor cu privire la ce ar simți aceasta că ar avea nevoie de la noi în momentul acela.
Deseori, cea mai bună sursă pentru a putea ajuta persoana sunt dorințele persoanei. Aceasta ar putea să ne roage să o luăm în brațe, să îi pregătim un ceai sau, pur și simplu, să fim acolo cu ea. Oricare ar fi această dorință a persoanei, este totuși important să ne simțim, noi înșine, confortabil cu această dorință.
În caz că simțim că nu putem oferi ceea ce persoana ne cere în momentul acela, este în regulă să spunem acest lucru cu blândețe și să întrebăm dacă ar exista alt mod în care să putem ajuta.
#3 Reflectă
Deseori, cel mai mare obstacol în sprijinul oferit celorlalți sunt propriile emoții negative care apar în acest proces. Ne putem simți, poate, triști că persoana dragă suferă, sau furioși pentru cât de nedrept este ce li s-a întâmplat. Oricare ar fi motivul, este important, în momentul în care ascultăm, să ne dăm seama de emoțiile noastre.
Un mod bun de a încerca să conștientizăm aceste emoții este să ne îndreptăm atenția asupra propriului corp în momentul în care vorbim cu persoana căruia dorim să îi oferim sprijin. Ca exemple, un nod în gât ar putea însemna frică sau tremuratul mâinilor ar putea însemna furie, însă este important de notat faptul că emoțiile se exprimă diferit la fiecare om în parte, iar comportamentele asociate cu senzațiile din corp diferă, la rândul lor.
Uneori, furia arată ca și cineva care ridică tonul, alteori, poate arăta ca și cineva care se uită în pământ și refuză să răspundă dacă i se adresează o întrebare. Astfel, acest pas este unul foarte dificil, mai ales la început, însă, în timp, prin exercițiu, vom reuși să recunoaștem tot mai ușor propriile emoții și să ne dăm seama când ele încearcă să ne îndepărteze de situația în care ne aflăm.
Concluzie
Astfel, metaforic vorbind, este bine să mulțumim propriilor emoții negative pentru că doresc să ne protejeze, în același timp recunoscând că sprijinul celor dragi este ceva important pentru noi în acel moment, și că putem să o facem și în timp ce simțim aceste emoții greu de suportat.
Comentarios