top of page

Combaterea miturilor despre Tulburarea din spectrul autist (TSA)

Actualizată în: 18 mar. 2024

MATEIU MARIA-MAGDALENA



Tulburarea de spectru autist (eng. Autism spectrum disorder) este o tulburare de neurodezvoltare, caracterizată prin deficite în comunicarea socială, interese limitate și comportamente repetitive. Cercetările în acest domeniu au crescut de-a lungul anilor, literatura de specialitate oferind o gamă largă de informații cu privire la cauzele și simptomele tulburării din spectrul autist, dar și intervenții.


Cu toate acestea, încă predomină o serie de mituri, idei eronate care pot fi ofensatoare și stigmatizante pentru persoanele afectate. Pentru a reuși să combatem aceste mituri, este important să aducem dovezi care contrazic aceste idei. Principalele mituri despre tulburarea de spectru autist sunt:


Mit #1 - Vaccinul cauzează autismul.


Ultimii ani au reprezentat o dezbatere continuă și intensă față de posibila legătură dintre vaccinarea în copilărie și dezvoltarea tulburării de spectru autist, devenind o problemă majoră în rândul sănătății publice. Rata bolilor care ar fi putut fi prevenită prin vaccinare a crescut, din cauza temerii comunităților că ar exista o posibilă legătură între vaccinuri și autism. 


O meta-analiza din 2014 a adunat dovezi din mai multe studii care investigau relația dintre administrarea vaccinurilor și dezvoltarea unor tulburări din spectrul autist. Rezultatele au indicat următoarele: 


1. Nu există nicio relație între vaccinare și autism.

2. Nu exista nicio relație între autism și tiomersal.

3. Nu există nicio relație între autism și mercur (Hg)

4. Nu există nicio relație între autism și vaccinurile multiple. 


Sumarizând, vaccinurile și substanțele din vaccin nu au nicio legătură cu dezvoltarea tulburărilor din spectrul autist.



Mit #2 - Persoanele cu TSA nu au empatie și nu simt emoții


Cercetările recente definesc empatia într-o formă mult mai complexă. Acestea susțin că persoanele cu autism pot să aibă dificultăți în înțelegerea emoțiilor altora și în a răspunde prosocial, dar nu înseamnă că sunt indiferenți la emoțiile și trăirile celor din jur. În ciuda faptului că persoanele cu această tulburare au dificultăți în recunoașterea gamei de emoții, o serie de cercetări arată că ei pot simți emoțiile celorlalți mai intens și că nu prezintă diferențe în recunoașterea emoțiilor negative.


Modul în care persoanele cu autism manifestă empatie poate fi diferit față de indivizii fără această tulburare, mulți dintre aceștia fiind capabili să aibă empatie în moduri unice și valoroase. Unii pot arăta empatie prin intermediul observării atente a celor din jur, iar alții pot oferi ajutor prin propriile metode în situații dificile, de pildă, pregătirea mesei, prin gesturi sau expresii faciale în funcție de situație.


"Autismul nu mă poate defini. Doar eu pot defini autismul." – Dr. Kerry Magro

Mit #3 - Autismul poate fi vindecat.


Până în prezent, nu există un remediu pentru tulburarea de spectru autist, însă prin intervenții psihologice, persoanele cu tulburare din spectrul autist învață noi abilități și practici pentru a se putea descurca în situații de viață. De exemplu, intervențiile psihosociale bazate pe dovezi pot îmbunătăți abilitățile sociale și de comunicare ale persoanelor cu autism. Printre cele mai cunoscute intervenții se numără terapia ABA (eng. Applied Behavior Analysis), care are ca scop creșterea comportamentelor ce îl pot ajuta în funcționarea zilnică și scăderea celor care îi sunt dăunătoare și îi pot afecta procesul de învățare. 



Bibliografie

Vahia, V. N. (2013). Diagnostic and statistical manual of mental disorders 5: A quick glance. Indian journal of psychiatry, 55(3), 220.


Zeidan, J., Fombonne, E., Scorah, J., Ibrahim, A., Durkin, M. S., Saxena, S., ... & Elsabbagh, M. (2022). Global prevalence of autism: A systematic review update. Autism research, 15(5), 778-790.


Taylor, L. E., Swerdfeger, A. L., & Eslick, G. D. (2014). Vaccines are not associated with autism: an evidence-based meta-analysis of case-control and cohort studies. Vaccine, 32(29), 3623-3629.


Li, B., Blijd-Hoogewys, E., Stockmann, L., Vergari, I., & Rieffe, C. (2023). Toward feeling, understanding, and caring: The development of empathy in young autistic children. Autism, 27(5), 1204-1218. https://doi.org/10.1177/13623613221117955


World Health Organization: WHO. (2023, November 15). Autism. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/autism-spectrum-disorders?gclid=CjwKCAiA7t6sBhAiEiwAsaieYoqOpwhbGMiAAHlymj7VNJefNwm8SliNcQ4vIxXk7W-aBs3NpV2GAhoC0TkQAvD_BwE


Garnett, M., & Attwood, A. (2013). CBT to help young people with Asperger's syndrome (autism spectrum disorder) to understand and express affection: A manual for professionals. Jessica Kingsley Publishers.

https://www.autismspeaks.org/applied-behavior-analysis


Surse ale imaginilor



159 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page